16 oktober 2009

Blommig fredag - Tidlösa

Tiden är ur led, fast inte vad gäller Blooming Friday det går på som vanligt.

Här idag visar jag Den Nakna Jungfrun,Tidlösa Colchicum autumnale L. är en flerårig löklik växt som tillhör familjen tidlöseväxter. Den blir 10 till 30 cm hög och blommar från september till oktober med bleklila blommor bestående av 6 elliptiska lanslika flikar. Tre till fem blad, brett elliptiska, blankt gröna utvecklas på våren. Frökapseln är två till fem centimeter omvänt äggrund. Växten är ytterst giftig.

Tidlösa kännetecknas av att själva blomningen inte tar vid förrän bladen vissnat bort på hösten. Tidlösa kallas, troligen på grund av detta växtsätt, även för nakna jungfrun.

Men se är det bara ett annat ljus eller är det måne samma Tidlösa


Här har vi i alla fall en Höstkrockus.Titta gärna in här på Tisdag, då finns här TrädgårdTema. Ett valt ämne, inom Trädgård och alla som vil får länka till detta ämne, text eller bild, gammalt eller nytt inlägg.På Tisdag blir det FRÖ-bytarlistor så hem och leta vad du har vill byta bort.Ett samkprov på det jag har att erbjuda;

Stjärnflocka, mörkröd. Atrantia major
Stjärnflockan går också under namnet 'Linnés döttrar' och har funnits i odling i Sverige sedan 1700-talet. Trivs bra i sol och halvskugga och vill gärna ha fuktig jord. En utmärkt bra snittblomma i blandade buketter.

Stjärnflockan valdes till årets perenn 2005. Den är en gammal torpväxt som ursprungligen fanns i blekrosa och vitt men under senare år har flera mörkröda sorter lanserats. Sprider sig med frö, men jag tycker det fungerar bättre med att dela plantorna, om man vill föröka dem. Blir ca 80-90 cm hög och är tålig i hela landet.

Styvclematis, vit.


Zinnia Zinnia elegans, synonym Zinnia violacea är en ört som blommar i ett antal färger. Zinnia härstammar ursprungligen från Mexiko.
Vi ses på Tisdag!