Mitt inlägg från oktober 2009 drabbas av massa spam och därför har jag valt att skriva om det här. Tyvärr har alla mina bilder försvunnit, då facebook köpte upp drop.io, men 90% av växterna nedan har jag bild på. Vill du se någon kan jag skicka en bild till dig.
Maria Bergs frölista 2009.- frön från min trädgård.
SOMMARBLOMMOR
Ballongblomma
Nicandra physalodesBrockgyckelblomster,
Mimulus sp. 'Magic' ?
Italienskt Darrgräs,
Briza maxima L.Doroterablomma
Dorotheanthus bellidiformis Rosa - Pink
Purpurvinda "Milkway",
Ipomoea purpureaRosenskära, rosa/vit från
Lottas Träsgård från början - where I got it from
Cosmos bipinnatusRosenbönan,
Phaseolus coccineusSolros,
Helianthus annuus Sunflower
Solros RÖD- red,
Helianthus annuusTagetes,
Tagets erecta Marigold
Vallomo mix,
papaver sp.Zinnia
Zinnia elegans, synonym Zinnia violacearosa, från
Rubens RabatterPERENNER
Akleja, mörklila,
Aquilegia vulgarisdark purle
Akleja blå,
Aquilegia vulgarisblue
Akleja dubbel röd
Aquilegia vulgarisdubble red
Borstnejlka röd/vit,
Dianthus barbatusClematis "Nelly Moser"
Clematis(Styv) Clematis,
Clematis sp.ca 1 m hög buske vita blommor. 1 m high white flowers.
Fingerborgsblomma rosa
Digitalis sp.Gullregn,
Laburnum Wateri Vossi.Iris,
Iris Graminea Lila, buske 50 cm blommor på ca 30 cm höjd.
Jacobsstege,
Polemonium caeruleum LLuktärt, (prenn ej doftande) rosa,
Lathyrus latifolius Rosenvial
Purpurklätter, rosa
Iris GramineaSjärnflocka, mörkröd
Iris GramineaStockros mörkröd
Alcea roseadark red
Stormhatt, blå
Aconitum napellus blue
Student nejlika, röd
Lychnis chalcedonicaPion,
nnnVallmo, (perenn stor röd)
_______________________________________________________
Ballongblomma Nicandra physalodes är en medelstor, kal, ettårig ört som ofta är ganska lågväxt, men som undantagsvis kan bli mer än meterhög
Brockgyckelblomster,
Mimulus sp. 'Magic' En snabbväxande, lättodlad sommarblomma som förkultiveras i mars-april. Bra i amplar, urnor, balkonglådor och varför inte som rabattkant. Gillar mycket vatten, så den är regn tålig.
Italienskt Darrgräs,
Briza maxima L. Släktet har tjugo arter. I Sverige finns bara en inhemsk art, darrgräs (B. media). De två sydeuropeiska ettåriga arterna dvärgdarrgräs (B. minor) och italienskt darrgräs (B. maxima) ingår ibland i eternellfröblandningar och kan påträffas tillfälligt.
Doroterablomma
Dorotheanthus bellidiformisUppseendeväckande, låg utplanteringsväxt som passar i rabatter och stenparti. Bladen är små och tjocka, blommorna är som små prästkragar men i de mest fantastiska färger. Blandningen innehåller rosa, gult, orange, rött och vitt i glänsande nyanser. Blommorna är helt öppna vid solsken och sluter sig på kvällen samt vid dålig väderlek. Trivs i lucker jord, tål torka. Ha tålamod, plantorna är mycket små i början. De blir större efter utplantering.
Purporvinda "Milkway",
Ipomoea purpurea är en ört i familjen vindeväxter, ursprungligen från tropiska ... 'Milky Way - blommorna är vita med fem blåvioletta fläckar.
Rosenskära, rosa/vit
Cosmos bipinnatusRosenbönan
Phaseolus coccineusTitta mer om den
HÄR!Nu växer det så det knakar i värmen. Förra året satte jag rosenböna. Vilken underbar växt! Man kan till och med äta den. Så i vinter har jag haft skidorna i soppor och grytor. Sparade flera bönor som jag satte i år.
Rosenbönan klättrar glatt. Den vill upp till himlen. Så det gäller att tänka före så inte allt ramlar allteftersom växterna slingrar sig uppåt och blir tyngre!
Bönorna har en ljuslila färg med svarta prickar. Fantastiskt vackra. Se längst upp till höger på planschen. Dom skulle man kunna använda till örhängen och halsband.
HÄR hittade jag det.
Solros,
Helianthus annuus är en art inom familjen korgblommiga växter. Den är gul till färgen och kan bli upp till 3 meter hög.
Solros RÖD
Helianthus annuusTagetes
Tagets erectaJag har under de första åren som husägare och trädgårdstok börjat utveckla en kärlek till tagetes. Tagetes är bland de mest lätta och tacksamma anueller.
Vallomo mix
Papaver sp.Zinnia rosa
Zinnia elegans, synonym Zinnia violacearosaPERENNER
Akleja, mörklila
Aquilegia vulgariss
Akleja, blå Aquilegia vulgaris
Jag sår akleja på vårvintern genom att ta såjord, så i krukor och ställa ut dessa, gärna under snön, skyddad mot fåglar och möss. Jag har också sått på våren på "vanligt sätt" inomhus, alltså förkultiverat, och flyttat sedan plantorna till kallväxthuset när det blivit tillräckligt varmt. Bägge sätten har fungerat bra!
Akleja dubbel röd
Aquilegia vulgarisBorstnejlka, röd/vit
Dianthus barbatusVälkänd och populär gammaldags växt. Fin färgblandning i rosa, sammetsrött, vitt och många olika tvåfärgade kombinationer. Mycket hållbar snittblomma. Två-årig men blir gärna ”flerårig” eftersom den sprider sig själv. Se upp så du inte rensar bort de självsådda fröplantorna. Trivs i näringsrik, fuktig jord.
Clematis "Nelly Moser" Intensivt blommande klätterväxt. Klematis 'Nelly Moser' blommar tidigt och med klart blå blommor lyser den mycket vackert på terrassen eller balkongen. Växer snabbt och låter sig lätt klippas och tuktas. Zon 5.
(Styv) Clematis, ca 1 m hög buske vita blommor.
Fingerborgsblomma rosa? Digitalis
Digitalis har odlats som trädgårdsväxt ända sedan 900-talet. Det vetenskapliga namnet kommer från latinets Digitus vilket betyder finger. Gamla svenska namn är Klockegräs, Fingerhatt och Biskopsmössa. Trivs i soligt till halvskuggigt läge.
Hosta. Funkia
Hämtas hos
Humlan Hur ska då funkia skötas? Till att börja med vill jag nog påstå att det är praktiskt taget omöjligt att misslyckas med funkia. Jag behöver inte gå längre än till mina egna stackare som jag flyttat hej vilt, glömt att vattna och egentligen inte gjort något särskilt med och dom växer och frodas ändå! Dom blir bara vackrare med åren, de är lätta att dela så man får fler plantor (varför inte byta med grannarna, eller släkten?) och som vuxna plantor sköter dom nästan sig själva.
De stora kompakta bladen håller effektivt undan ogräset eftersom de skuggar marken och inget orkar växa under dom. Knappt kirskål ens en gång har jag märkt. I min eviga kamp mot kirskålen i min trädgård är funkian en verklig vän. Det enda läget som funkian "deppar ihop" lite är i det solgassiga och knastertorra läget. Där kan man ha annat som trivs bättre. I övrigt trivs dom överallt, till och med i djup skugga.
Olika sorter har lite olika önskemål för att trivas ordentligt. Rent generellt kan man säga att blå-, grå- och vitbrokiga funkior gillar halvskugga-skugga, medan gulbladiga och flerfärgade föredrar sol-halvskugga. Allra tacksammast är de grönbladiga, dom växer snällt i både sol och djupskugga. Bästa tiden att plantera är nu på sensommaren eller under den tidiga hösten.
Funkian har egentligen bara två fiender; torka och sniglar. Plantera inte i torra, sandiga jordar annars trivs dom i de flesta näringsrika trädgårdsjordar. Berika gärna med lite fuktighetshållande grov torv och brunnen kompost vid planteringen, det tackar dom dig för med att växa vackert.
När det gäller sniglar så tror jag funkia står på deras tio i topp på menyn, dom gör stora hål i bladverket under säsongen. Man får hålla efter sniglarna helt enkelt. Värst upplever jag det på våren när funkians blad fortfarande är späda, resterande av säsongen är det inte så farligt även om det är fult med hål i bladen. . Det sägs ju att man inte ska städa för ivrigt runt perennerna på hösten men när det gäller funkian så bör man ta bort vissna blad på hösten för sniglarna övervintrar gärna under dom. På så sätt har man försökt begränsa skadan lite.
Gullregn
Laburnum Wateri VossiGula doftande blomställninger i maj-juni. Yvigt växtsätt. Trivs bäst i lätt sandblandad jord. Vanligt gullregn har giftiga ärtbaljor.
Iris
Iris Graminea, buske 50 cm blommor på ca 30 cm höjd.
Från
POMGräsiris (Iris graminea)
"Det är ej blommans skönhet, som fängslar, utan dess härliga doft." Så skrev Sven Green 1937 i boken Perenna växter och doften från nyplockade gräsirisar fyller lätt ett helt rum. "Hemma kallades den alltid för plommonirisen" berättar en kvinna från Skåne som skrivit till perennuppropet och beskrivit en gräsiris som funnits i hennes familj åtminstone sedan 1920-talet. Hon berättar att när hon och hennes syskon var sjuka som barn brukade hennes mamma sätta in vaser med gräsiris för att pigga upp konvalescenterna. Sitt namn hade "plommonirisen" fått av att blommorna luktade sött och gott, nästan som mogna plommon.
I engelsk litteratur kan man läsa att gräsirisen kallas "plum tart iris", ungefär plommonkaksiris. Doften känns som starkast när man böjer sig fram och sticker näsan i blommorna. Det är inte alltid så lätt att se dem eftersom de sitter på korta blomstjälkar. Stjälkarna blir inte mer än tjugo centimeter höga, så blommorna höjer sig inte över bladverket utan sitter gömda nere bland bladen. Blommorna är lila med ljusare skiftningar och rödlila ådring. De är ganska små och slår ut i maj-juni. Inte bara blommorna är vackra utan även bladen. De är blanka, friskt gröna och upp till en halv meter höga, men bara två centimeter breda. Det är de smala bladen som gett irisen det svenska namnet gräsiris; graminea betyder gräslik. I trädgårdslitteratur från början av 1900-talet rekommenderades arten ofta som kantväxt och överträdgårdsmästare Axel Holzhausen skrev till exempel 1918 i sin bok Perenna växter att gräsirisen var en "förträfflig och effektiv kantväxt omkring dammar och springbrunnar".
Jacobsstege, alt BlågullPolemonium caeruleum LHöjd ca 80 cm finns även som namnet antyder i blått och förökar sig genom frön
Användning. Blågull planteras ofta som prydnadsväxt och den är härdig i nästan hela Sverige. Redan Linné (1737) uppger att den odlas i trädgårdar.
Etymologi. Artnamnet caeruleum betyder blå och är besläktat med latinets caelum (himmel). Det svenska namnet blågull "häntyder på blommans blå krona och guldgula ståndarknappar" (Nyman 1867).
Luktärt prenn (ej doftande) rosa
Lathyrus latifoliuss Rosenvial tror jag att det är.
Så dem på våren. Du kan om du vill förodla några veckor, men problemet är att de kan växa för fort och trasslar ihop sig med allting. Så allra enklast är att så direkt på växtplatsen när frostrisken är förbi. Kan ligga ett par timmar i vatten innan sådden.
Purpurklätter rosa
Lychnis coronariaHämtat från
RosenknopparanSomliga förväxlar den här plantan med de silvriga bladen med lammöra, men om man känner på bladen märker man skillnaden. När dessutom blommorna kommer är det ingen tvekan om att detta är en helt annan blomma. Purpurklättens blommor är i regel ceriserosa eller vita på höga stjälkar, medan lammörats är ljust rosa och växer på luddiga stjälkar i "kolv"-formation.
Purpurklätten kallas också sammetsnejlika och tillhör nejlikväxterna. Den växer vilt i södra Europa, Turkiet och österut till Centralasien. Purpurklätten är en tacksam tvååring som bildar bladrosett år ett och blommar år två. Den frösår sig villigt och därför kan man säga att den fungerar som en perenn. De små fröplantorna är lätta att gräva upp och placera där man vill ha dem.
Läge: Sol
Jord: Torrt
Sjärnflocka, mörkröd, Astrantisa major ev Primadonna
Höjd 70 cm
Dekorativ stjärnflocka med mörkt lilafärgade blommor.
Stjärnflockan har många gamla ljuvliga namn, två av dem är Linnés Döttrar och Mormors Brosch. Blommorna är mycket hållbara, går också utmärkt att använda som torkväxt. Blommar juli-september. Trivs soligt till halvskuggigt.
Härdig perenn - Flerårig växt som klarar vårt klimat.
Stratifieras - Dessa frön behöver köldbehandlas för att gro. Gör så här: Så fröerna som vanligt och ställ sådden varmt i 2-3 veckor. Ställ sedan sådden kallt, bäst är 3 C men kylskåpstemperatur kan duga, i 4-6 veckor eller tills fröerna grott.
Stockros mörkröd
Alcea roseaLäs hos
Slottsträdgårdsmästaren om Stockrosor.
Stormhatt, blå,
Aconitum napellusStormhatt är framför allt en ståtlig trädgårdsväxt men den finns även vildväxande i norra Sverige. Den har använts i medicinen och inom folklig tradition som gift mot löss och annan ohyra men även mot varg. I växten finns alkaloiden akonitin som är ett kraftigt nervgift.
Symptomen är brännande känsla i mun och svalg, kräkningar, känselstörningar, försämrad andning och förlamning.
Student nejlika, röd
Lychnis chalcedonicaLychnis chalcedonica, studentnejlika har odlats i Sverige sedan 1700- talet eller längre och har ute i Europa ett förflutet som odlad växt sedan 1500-talet. Ett annat namn den har är brinnande kärlek. Studentnejlikan innehåller, liksom såpnejlikan, saponiner, som gör att den kan användas som tvättmedel. Därför har den ytterligare ett svenskt namn, nämligen tartarsåp
Pion
Vallmo (perenn stor röd)
Har även jordärtskockor knölar!
_________________________________________________________________________
Have a look around the world for more flowers Todays flower
UPPLAGD AV MARIA BERG KL. 14:58
ETIKETTER: TODAYS FLOWER
6 KOMMENTARER:
Stephany sa...
Fantastic series of photos, Maria! I can't pick a favorite - they're all stunning.
18 OKTOBER 2009 19:57
VALKYRIEN sa...
Du store all verden, så mange vakre bilder av nydelige blomster! Og så mye nyttig informasjon for den som har en lite hageflekk!
Denne posten har du virkelig jobbet med! Hatten av! ( i Norge betyr det stående applaus!) :)
18 OKTOBER 2009 20:33
Bea sa...
Vilket fint inlägg! Likt ett vackert trädgårdsuppslagsverk med skön text och underbara bilder med växtnamn och allt!
Du är duktig Maria!
Ha det gott! / Bea
18 OKTOBER 2009 20:54
Grace Olsson sa...
maria......all are my favorites....simply great
http://graceolsson.com/blog/2009/10/only-one-survived-at-flowers-from-today/
18 OKTOBER 2009 21:26
Tammie Lee sa...
my goodness, you have a wonderful garden full of beauties. Your photos are lovely. I wish I had seeds to trade, maybe someday. Fun that you will be trading seeds with people.
19 OKTOBER 2009 04:25
Arija sa...
I would love to exchange seeds with you but we are not allowed to bring anything into the country.
I used to have some of those red perennial red poppies from my aunt's garden in Sweden.
Seeds from my garden - do you want to change with me? If you do not have any seeds maybe you have something else to change with. Write a comment or send a mail at alltkangronska(at)gmail.com without the (), so we can change addresses.