04 februari 2011

Färgklick på dessa breddgrader!

Nej, nu blommar löken...
Nog för att jag visste att återvinning, skulle ge mer och av matavfall blir det ju massa kväve som växterna tycker om men visste du att clematisen har ett sådant växtsätt???

110126-Mariaberg-49180

En annan intressant växt som ni bara måste prova är denna! Grön hela vintern även om den har stänk av vitt i sig!
110126-Mariaberg-49181
En när bild och ni ser vilken växt det är.
110126-Mariaberg-49187

En Benjaminfikus! Visste ni att de klara sig på våra breddgrader???

Benjaminfikus (Ficus benjamina) är en art i fikussläktet och familjen mullbärsväxter som växter naturligt i Sydostasien. I naturligt tillstånd är det ett träd som kan bli upp till 30 meter högt. På Sri Lanka i staden Kandy finns det en jättestor benjaminfikus från 1600-talet.

Benjaminfikusen är en mycket populär (x)växt i Sverige, mestadels beroende på att den är en relativt lättskött växt som klarar av att växa trots dåliga växtförhållanden. Arten vill dock stå ljust, och har en benägenhet att drabbas av växtsjukdomar som spinn, trips, ullöss och sköldlöss. Den brukar tappa bladen under höst och vinter, FAST INTE HÄR! för att sedan få nya till våren och sommaren. Benjaminfikusen är även en ganska vanlig (x)växt i offentliga lokaler som väntrum, bibliotek och entréhallar. Fikusar har i försök konstaterats ta upp och binda giftiga ämnen ur luften, exempelvis bensen, formaldehyd och xylen/toluen.

Blommig FredagKontrast