04 november 2011

Kunskapens äppel

Var det en fälla ?Blooming Friday


Var det manen som pekade ut det för kvinnan?Eller var det kvinnan som törstade efetr kunskap?Äpple - Wikipedia
sv.wikipedia.org/wiki/Äpple

Äpplet förekommer i kulturen av nästan alla eurasiska folkgrupper. Den används som symbol för kärlek, sexualitet, fruktsamhet, livet allmänt, upplysning och rikedom. Frukten förekommer i ett flertal sagor, mytologier och ritual.
Som symbol för kärlek och sexualitet är äpplet ett kännetecknande föremål för olika skönhetsgudinnor, till exempel Istar i mesopotamisk mytologi, Afrodite i grekisk mytologi och Idun i nordisk mytologi.

I bibeln talas bara om en frukt på kunskapens träd i 1:a Mosebok. I konsten har dock denna frukt många gånger framställts som just ett äpple, och därav kommer uppfattningen att äpplet är en biblisk symbol för frestelse,se kunskapens träd.
Äpplet står även i sammanhang med skörden och på så sätt med rikedom och makt. Ett exempel som förtydligar denna förbindelse är riksäpplet. I denna betydelse förekommer äpplen även i sagan Frau Holle (nedtecknad av Bröderna Grimm). De två systrarna möter var för sig på vägen till fru Holle ett äppleträd som med mänsklig röst ber: "Skaka mig och plocka mina mogna äpplen!" Den lata flickan går bara förbi och mister därför till slut belöningen med guld.

Äpplet var även en symbol för dispyter. Det främst exemplet är det gyllene äpplet med påskriften Kallisti - till den vackraste som gudinnan Eris kastade under bröllopet av Peleus och Thetis. Paris ger Afrodite äpplet, vilket blev orsaken till det trojanska kriget.

Ett fallande äpple fick Isaac Newton att tänka ut tyngdlagen.

Jag har i alla fall lärt mig mer om just äpple. Höll föreläsning i Tisdagskväll och där pratade jag bla om äpplesorter. Jag har aldrig varit förtjust i mina Bell de Boskop, utan valt ut Aroma i min trädgårds som favorit. Dell de Boskop är ett matäpple som håller hela vintern och nu fick jag lära mig att om de bara förvaras rätt (helst i gammaldags ordkällare) smakar du väldigt bra just i februari/mars.

Fredagstema - Sitter/Sitta fast Undra hur mycket som sitter fast efter ni läst alt detta?

Med Halloween precis runt dörren måste jag visa pumpan som min väninna skar ut.Min bonus svärmor brukar göra inlagd pumpa och om någon är intresserad av receptet skall jag be henne om det.