30 september 2010

Trädgårdsresa 15 - "Pil blir till Järn" HelenJ

For you how need this in English please use the translation button in the right.

Idag bär turen iväg till Helene J hon som vi fick följa då hon läste till trädgårdsmästare, som numera har eget företag -
Helens gröna - och jobbar på Växtia i närheten av Markaryd (skyltat från E4:an avfart 75).

Första gången jag besökte denna underbart flitiga kvinna var för 2 år sedan och i ena ändan av trädgården, hade hon flätat ett lusthus av pil.

Men sommaren efter var det ersatt av armeringsjärn då idén med pil inte utvecklas så som hon önskat.
Du finner bilder på den HÄR! Där kan du även läsa ett väldigt roligt och inspirerande inlägg om hur både du, hon och andra kan se på hennes trädgård eller din egen!

För ett par år sedan bestämdes det att hon skulle ha jordvärme och hela trädgården vändes upp och ner, men planerande och idé riks som Helen hade hon redan då bestämt att en stor damm skulle byggas. Guldfiskarna trivs och hon har underbara glaskulor med ljus i som lyser upp i nattmörkret.

I trädgården finns både vanliga och ovanliga växter och ständigt blir dom fler och fler både arter och sorter.

Anemon
Sippsläktet (Anemone) är ett växtsläkte med omkring 120 arter i familjen ranunkelväxter. Sipporna kommer från norra och södra halvklotets tempererade delar. De växer ofta i ljusa skogar och på alpängar.
Nyare forskning stöder att blåsippssläktet (Hepatica) och backsippssläktet (Pulsatilla) skall inkluderas bland de egentliga sipporna.
Sippsläktets arter är fleråriga örter med en jordstam. Stjälkarna är långa och överst sitter blommorna ensamma eller några få tillsammans. Blomfärgen är oftast vit, röd eller blå, sällan gul. Under varje blomma finns tre svepeblad. Frukten är en nöt som ofta är hårig, vilket underlättar spridning för vinden.
(Tack Wikipidia).

Helen är fantastik givmild och inte en gång har jag varit där utan att en liten (eller stor) växt har fått följa med mig hem. TACK!


Hon höll i en superlyckad blogg/växtbytar träff i år och på hennes sida har hon redan bjudit in för nästa år.

Här finner ni hennes bloggar,
Nybliven trädgårds mästare Bloggen började som en dagbok över utbildningen till trädgårdsmästare på Norrvikens Trädgårdar, och fortsätter nu med betraktelser ur livet som trädgårdsmästare.
Gröna funderingar Här skriver hon om sig själv och hennes funderingar över livet och trädgården.


Ps. Vill du var med i en utlotting, både spets, lök coh hemslöd står på spel. Ninas grardentankar

Have a look around the world for more flowers at,
Todays Flowers