04 mars 2011

Stor och liten - Tulpanomani

Vi skall ta en resa genom det stora i det lilla. Vi skall se på en blomma som ända sedan "Tulpanomani" i Holland varit STOR.

I slutet av 1500-talet föddes den holländska kommersiella odlingen av tulpaner. Intresset för lökar och speciellt tulpaner steg snabbt. På 1620-talet utbröt tulpanomani. Handeln med tulpaner blev rena rama spekulationsaffärerna.
Visste du att då på den tiden kunde EN ända lök kosta lika mycket som en 15 års dåtida murares årslöner!!!

Denna storslagna blomma skall jag visa i bilder med de små blommorna.


Lila skönhet med blå Förgätmigej!Orangeröd med VIT gullviva!


Mörk lila med GUL gullviva.


Vitt och vit, undra om det är vit förgätmigej?Lila/vit med gul Forsytia i bakgrunden.

Måste nog ändå säga att min favorit är dessa min Stora men ändå så liten (ni ser tänderna storlek och de "tappade" tänderna").

Rosa drömmar, mina egna små prinsessor!!!

Man fascinerades av tuplanen redan i 1100-talets Turkiet. Tulpanomanin inspirerade såväl arkitekter som konstnärer och satte sina spår både i hus och föremål. Har du sett det någonstans?

Lyssna gärna på Podcast, det finns ett väldigt bra radioprogram i P1 - Odla med P1. Du hittar det på http://podradio.nu/feed/view/434/
Här lyssnade jag idag på ett program från förra maj, där Henrik Zetterlund (chef för botaniska trädgården i Göteborg), Maj-Lis Pettersson pratade just om tulpaner. Hetaste tipset som ni flest känner till är att dem vill stå i väldränerad jord (tycker inte om våra regniga sommar). Är det ett problem där du bor ta upp dem i jorden när dom blommat över och bladen börjar gula sätt sedan ner dem igen i sep/oktober. Vill ha gödning både vår och höst - Ben eller Blodmjöl.

Där pratade dem också att det fanns människor under andra världskriget ute i Europa som i brist på annan mat, stekte och åt de tulpanlökar. En liten varning, tulpaner inne håller giftet tulpani och det kan ge magsmärtor!

Måste bara ha med en bild till på Stor och liten.
Fler Stor och liten hittar du hos Blommig Fredag hos Katarina.

Nu ny lanseras min distans(helt internet baserad) Trädgårdskurs "Bli med trädgård" på ny webbplats. Berätta gärna detta för vänner och bekanta eller kanske bara tryck på knappen "gilla", längst ner på den startsidan. Tack på förhand!