21 januari 2010

Blommig fredag - TulpanerMitt tips är ut och plocka blåbärsris i skogen, den kommer att slå ut och stå mycket längre än tulpanerna.


Släktet kommer ursprungligen från södra Europa, norra Afrika och delar av Asien. Den största artrikedomen finns i Pamir och på stäppområdena i Kazakstan. Trädgårdstulpanen kom till västra Europa från Osmanska riket på 1500-talet. Till Holland, tulpanernas land framför alla andra, kom den med Carolus Clusius, en schweizare som kallades till chef för den nygrundade botaniska trädgården i Leiden 1590.

Han försökte förgäves hindra att hans exklusiva växter spreds; snart hade så många lökar stulits att det växte upp en stor industri med lökförsäljning. I 1600-talets Holland blev tulpaner otroligt eftertraktade och det utbröt en hänsynslös spekulationsmarknad. En enda tulpanlök kunde i extrema fall inbringa summor på flera tusen gulden, motsvarade en tredjedels normal årslön. Denna spekulativa finansbubbla sprack med tiden och kallas för tulpanmani. Fortfarande är tulpaner starkt förknippade med Nederländerna där man varje år anordnar tulpanfestivaler.

Exakt när tulpanen kom till Sverige är ovisst, men den första som dokumenterade tulpanodling var Olof Rudbeck d.ä. som tog med sig frön och lökar från en resa till Holland. 1685 hade han 38 olika slags tulpaner i sin botaniska trädgård i Uppsala.
De tulpaner som var mest populära på 1600-talet var polkagrisrandiga och enkelblommande.

Tar lite hjälp av Wikipidia .

Kuriosa

Valsmelodin Tulpen aus Amsterdam komponerades av tysken Ralf Arnie (1924-2003). Den tyska versionen sjöngs av holländskan Mieke Telkamp (född 1934). Den svenska versionen "Tulpaner från Amsterdam" sjöngs in den 12 maj 1958 in av Lasse Lönndahl med Gunnar Svenssons orkester som baksida (tredje spår av fyra) på EP:n "I det blå" och blev etta på Svensktoppen. Den engelska versionen "Tulips from Amsterdam" med Max Bygraves blev 1958 en stor framgång på brittiska singellistan.
Blomsterfrämjandet, branschorganisation för den svenska blomsterhandeln, har sedan början av 1990-talet lanserat den 15 januari (dock 18 januari 2007) som "tulpanens dag", genom att dela ut gratis tulpaner på olika orter i Sverige.


Blooming Friday