18 juni 2010

Trädgårdsresa 2. - Åbergs TrädgårdÅbergs Trädgård, ligger mot Ystad till nära Öja
Citerar hemsidan,

"Låt glädjen få råda! Trädgården är ditt levande rum. Tillåt dig att leva fri där! Förverkliga dina drömmar, om så bara i ett litet hörn. Vi har som regel här att sträva efter att alla ska må bra - både kunderna, våra medarbetare och vi som står för hela verksamheten. Våra arbetsintensiva och miljövänliga verksamhet är ingen guldgruva. Vi får tillfredsställelsen av att odla växter, med alla sina egenheter, och se dom i sina bästa dagar. Vi får tillfredsställelse av möten med besökande människor och från skratten som man hör klinga ute på fälten, i växthusen och bland fikande kunder. Det är lycka för oss."
Visnings trädgården är Rufsig men full av charm!


Plantskola, framför allt har den ett jätte stort utbud. Säg det man inte finner där!
Mina favoriter i år är Aklejor!
Mer citat "En regel här är att man gör sitt bästa – men man får misslyckas! En annan är – det är väldigt bra om man har roligt! Vi hoppas att du känner det när du tar med dig plantorna härifrån, för de har hört många skratt! Är det inte ytligt att vara glad ofta? Nej, det är något man kan träna sig på – träna i trädgården – att glädja dig åt det som trots allt lever, både djur och växter. Glädje work-out, förundran-spinning, livsberusning-triatlon. Vi behöver alla motkrafter mot förtvivlan, stress och tomhet.. så att vi får krafter att njuta av livet och känna oss delaktiga."


I café delen var där pallkragar med blommande rabarber och ner i signel mellan borden var små syrener planterade, läcker och en härlig doft!
"Trädgård är inget statiskt - inte ens i en traditionsrik verksamhet som vår. 1872 startade Anders Åberg, nuvarande trädgårdsmästaren Kjell Åbergs farfars far, en frukt och grönsaksodling på sydsluttningen i Öja. Dvs. på samma plats som trädgården ligger idag. Mycket hände sedan under 20-talet. Utvecklingen skedde i kontakt med utflyttade syskon, exempelvis med en person som startade handelsträdgård i Tottenhamn, London och inspirerade till odling av den dittils okända grönsaken Tomat".

Men den här Madame är från Frankrike - henne hade jag velat ha med mig hem!

Hon var dock inte till salu men en Vinca fick jag med mig hem med lila blommor.


Åbergs trädgård hos Maloppa